Het beheer van de DNS is waarschijnlijk één van de lastigste onderdelen om uit te leggen. We hebben dat geprobeerd in dit blog-artikel welke wij dan ook echt aanraden eerst te lezen voor je met DNS aan de gang gaat. Sterker nog, bij ook maar de geringste twijfel over wat je wilt aanpassen, neem dan contact met ons op. Wij passen het graag voor jouw aan.
Binnen DNS Beheer kan jij het verkeer naar jouw website managen.
Eigenlijk wordt binnen de DNS opgeslagen waar mail verwerkt wordt, waar al deze recordsnaar toe verwijzen, waar de website zich bevindt maar ook bijvoorbeeld verwijzingen naar externe omgevingen.
We gaan je proberen een uitleg te geven.
A en AAAA
De zogeheten A records slaan op het oude IP4 adressenreeks. Iedere websitenaam is gekoppeld aan een nummer. Wanneer we het hebben over A record hebben we het eigenlijk over een nummerreeks die zijn langste tijd heeft gehad. Reden: We hebben inmiddels zoveel apparaten gekoppeld aan een naar dat de A nummers bijna op zijn.
De AAAA nummers zijn een aantal jaren geleden geïntroduceerd als opvolger van de oud IP4 A nummers. We noemen de AAAA nummers IPv^6. Deze IPv^6 reeks is vrijwel onbeperkt groot in aantal. Zoveel zelfs dat we een enkele klant zelfs een compleet eigen reeks zouden kunnen toewijzen.
Er is een nadeel aan deze nummerreeksen, de nieuwe IPv6 nummers zijn niet terug te voeren op de oude reeks IP4 nummers. Daarom moet we in de DNS zowel de oude A als de nieuwe IPv6 nummers toevoegen.
NS Nameservers
Zoals te lezen in deze blog is de DNS structuur opgebouwd uit decentrale nameservers (NS). En hiervoor worden er eigenlijk altijd minimaal 2 toegepast. Deze Nameservers zijn servers waar al jouw domeinrecords worden opgeslagen.
MX
De MX records staan voor mail exchanger. En het doet precies wat de naam doet vermoeden. Wie is de afhandelaar van jouw mail. Binnen Direct Admin kan je deze opties heel makkelijk wijzigen. Zo kan je naast afhandeling van de mail door onze eigen servers ook kiezen voor Microsoft365 (voorheen Office365) of voor Google Suite.
CName
Een CName is een record waarmee je data welke op andere servers staat koppelen aan een naam van jouw domein. We geven een voorbeeld. Stel je hebt een shop gebouwd via Shopify. Deze is bereikbaar onder ditismijnshop.shopify.com maar ja willen we dat zo communiceren naar onze klanten. Met een Cname koppelen we dus dit externe gedeelte aan onze domeinnaam. De afbeelding toont hoe MailChimp gebruik maakt van de CName functie.
LET OP: Een domeinnaam toevoegen in de DNS met Direct Admin betekent dat je altijd een punt achter de domeinnaam moet zetten, doe je dat niet dan wordt de toegevoegde waarde een subdomein
PTR
Met een PTR record (Pointer Record) koppelt je een IP adres aan een hostnaam. PTR records worden soms ook Reverse DNS Record genoemd, een PTR record een IP adres omzet in een naam.
Een veel voorkomende functie is het controleren op de ontvangende mailservers of de verzendende mailserver (SMTP server), waarvan een mail verstuurd wordt, op authenticiteit. De ontvangende mailserver controleert of het IP adres waarmee de verzendende mailserver verstuurt wel degelijk overeenstemt met de naam waarmee deze server zich bekend maakt. Wanneer deze namen overeenstemmen, is er een grotere waarschijnlijkheid dat de ontvangen e-mail geen SPAM is. Na deze controle door de server, kan de email nog steeds door de anti-SPAM modules als een spam mail aanzien worden. In onze kennisbank tref je diverse artikelen over SPAM en wat jij er tegen kan doen
TXT
TXT records zijn eigenlijk een soort “wildcard”record. Je kan hier mee doen wat je wilt. Vaak wordt dit gebruikt om te autoriseren of je wel bent wie je zegt te zijn. Kijk maar naar de uitleg van MicroSoft. Overigens hebben wij een MX preset klaar staan binnen Direct Admin waardoor de juiste gegevens binnen de DNS worden toegevoegd.
SRV
Het SRV-record (of Service Record) is een record dat definieert welke dienst een bepaalde host levert.
De theorie achter SRV is de volgende. Dankzij een SRV-record kan via een DNS aanvraag achterhaald worden welke server (hostnaam) een bepaalde dienst (webdienst, http, telefonie) levert voor een specifiek domein (hierjouwdomeinnaam.nl). Die hostnaam mag binnen of buiten het domein liggen. We hebben al een aantal keer gewezen op onze preset voor Google en Microsoft 365. In beide worden ook de juiste SRV records toegevoegd.
TTL
TTL is een technische benaming voor de tijd dat nameservers de instellingen gaan behouden (cachen). Hoe lager de TTL waarde, hoe sneller wijzigingen in de nameservers overal op het internet worden overgenomen. De TTL wordt altijd weergegeven in seconden. Standaard gebruiken wij 14400. Wanneer je een planning gaat maken waarbij aanpassingen in de DNS noodzakelijk zijn, dan doe je er slim aan deze een dag er voor fors te verlagen, 900 seconden bijvoorbeeld. Werkzaamheden afgerond, dan weer terug naar de defaultwaarden.
Support
Kom je er niet uit? Twijfels? Of vragen? Mail dan onze supportafdeling.